Skriv til islam.dk

Skriv til islam.dk

skriv

Har du grundlæggende spørgsmål om islam og muslimer, er du velkommen til at skrive til os i nedenstående kommentar-felt eller på vores e-mail-adresse. Har du kommentarer til, hvordan islam.dk kan blive bedre, er det naturligvis også meget velkomment.

Vi gør dog opmærksom på, at vi generelt ikke besvarer disse forespørgsler:

  • Spørgsmål i forbindelse med skole- eller gymnasieopgaver
  • Spørgsmål, som vi mener, allerede er besvaret i artikler på islam.dk
  • Spørgsmål med mangelfuld e-mail-adresse
  • Har du som muslim spørgsmål, der handler om hvorvidt noget bestemt er tilladt eller ikke-tilladt i islam, så se f.eks. www.haya.dk eller www.islamqa.dk eller kontakt nærmeste moske

Har du brug for at tale med nogen om et personligt eller socialt problem, så ring til:

  • I akutte tilfælde ring til Psykiatrisk Rådgivning i den region, hvor du bor

Vi forsøger at besvare henvendelser hurtigst muligt, dog skal du regne med, at der kan gå flere arbejdsdage, inden du hører fra os. Er dit spørgsmålet af personlig art, skriver vi tilbage på den e-mail-adresse du har angivet.

Når du bruger formularen herunder, modtager vi din besked, selvom den ikke dukker op på siden med det samme. Når vi har haft mulighed for at læse din besked og besluttet at publicere den, vil den dukke op på denne side. Så husk at kigge ind senere. Vi forbeholder os ret til at ændre i din besked, så den fx er mere generelt anvendelig for de besøgende.

På forhånd tak for din interesse og tak for din tålmodighed!

 

This entry was posted in Featured, Ofte stillede spørgsmål and tagged . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can Skriv en kommentar.

20 Comments

  1. Lærke
    03/12/2020

    A’salam aleikum!
    Jeg har et spg. Vedr jul, da jeg er konvertit og min familie afholder jul..undre jeg mig over, om jeg kan være deltagende i viden om, at jeg blot er der for familiesamvær. Hvordan forholder jeg mig til det? De respekterer mit valg uanset om jeg ønsker at deltage eller ej, dog skabte det tvivl i mig ift at skulle se og høre på noget der ikke er islamisk korrekt. Påvirker det min iman?

    • Redaktionen
      10/03/2024

      Wa alaikum salam Lærke,

      Hvis du bladrer lidt er dette spørgsmål tidligere besvaret et sted, tak.

      mvh redaktionen

  2. David Christensen
    07/12/2020

    Hej

    Jeg går og spekulere over et spørgsmål vedrørende Islam, Kristendom og Frelse/Fortabelse!

    Jeg kan læse forskellige forklaringer.
    Den første siger, at kristne (troen på at Jesus er Guds søn) kommer i helvede for al tid!
    Den 2. siger man kommer i helvede til man er renset, og derefter i Paradis (muligvis med en sort streg i panden)
    Den 3. forklaring jeg har fået, er at kristne kommer direkte i Paradis, men ellers opholde sig i Paradis og leve med troende muslimer. Dog vil man blive betragtes som 2. rangsborger. Hvad dækker 2. rangsborger i givet fald over?

    Jeg håber i kan besvarer mit spørgsmål (ud fra Koranen)

    Venlig hilsen

    David Christensen

    • Redaktionen
      10/03/2024

      Kære David,

      Det er et godt spørgsmål du stiller.

      Man kommer ikke i paradis fordi man tror på Islam eller er muslim af navn. Modsat andre religioner, giver tro alene altså ikke adgang til paradis. Det er tro og handling tilsammen, der er afgørende. Det gentager Koranen mange gange i form af ”aminu wa amilu salihat” som betyder at tro OG gøre gode gerninger. Gode gerninger er kun gode gerninger hvis intentionen bag er, at man gør handlingen for Guds skyld. Det er et spændende aspekt der desværre ikke er plads til, at gå yderligere i dybden med her.

      Alle profeter gennem tiderne som Abraham, Moses, Jesus og Muhammad var retledte og dem som fulgte dem i tro og handling var også retledte. Det er altså vigtigt, at man søger det oprindelige budskab som profeterne kom med og ikke hvad lokal kultur, præsteskaber og institutioner senere har ændret det til.

      Den korte kommentar er således, at hvem der kommer i paradis er en sag mellem Gud og den enkelte persons tro og handlinger i livet. Selvom det er fristende er det altså ukorrekt at sige, at muslimer kommer i paradis eller kristne kommer i paradis da det vil være at dømme på det ydre, uden indblik i den enkeltes egentlige tro og intentioner.

      Håber at det er til lidt hjælp.

      Mvh redaktionen

  3. Per
    10/12/2021

    Skal man være muslim for at komme i en moske
    Jeg søger mere viden om muslim kultur

    • Redaktionen
      30/08/2022

      Kære Per,

      Man behøver ikke at være muslim for, at besøge en moske. I disse tider er det dog en god ide, at du fortæller om dig selv når man ankommer til en moske, så der ikke sker misforståelser.

      Hvis du besøger en moske vil folk der formentlig også kunne fortæller om deres specifikke kulturer. Det er vigtigt at bemærke, at muslimer eller islam ikke er en kultur, men folk fra mange kulturer som deler den samme overbevisning. Lokale skikke, traditioner, mad, påklædning, smag osv er forskellig fra sted til sted og kultur til kultur.

      mvh redaktionen

  4. Thomas Forum Lollike
    25/08/2022

    Hej islam.dk! salam aleikum!

    Mit navn er Thomas Johannes Forum Lollike og jeg arbejder i en folkekirke i København. Jeg arbejder 7 timer i ugen som ung-medarbejder. Vi er en konservativ folkekirke som tager Bibelen som Guds ord. Jeg kunne tænke mig måske at lavet et arrangement i vår kirke der hedder “en samtale mellem en muslim og en kristen”. Hvordan stiller I jer til at blive med på en sådan begivenhed? Har i nogen der kunde tænke sig det?

    Håber at høre fra jer!

    • Redaktionen
      30/08/2022

      Hej Thomas, wa alaikum assalam, fred være med dig,

      Der er en forening der hedder IKS (Islamisk-Kristent Studiecenter) http://www.ikstudiecenter.dk.
      De arbejder netop med dialog mellem kristne og muslimer. Måske kunne de være behjælpelige?

      mvh redaktionen

  5. adam
    10/01/2024

    Hej,
    jeg vil gerne spørger om noget. Hvis man konverterer til islam, skal man så skifte sit nuværende “ikke muslimske navn” HVIS JA. HVOR STÅR DET, ALTSÅ KAN I LINKE TIL EN HJEMMESIDE ELLER LIGN.

    • Redaktionen
      02/10/2024

      Asselamu alaikum, fred være med dig.

      Der er ikke krav om at man skal skifte navn som ny muslim. Et navn bør have en positiv mening/betydning og værdighed så det afspejler at mennesket er en særlig skabning. Hvis navnet fx er Odin eller Thor der er guder i andre religioner, bør man ændre til et andet navn.

      Mvh redaktionen

  6. Esmanur
    09/03/2024

    Jeg ville spørger om når en kvinde bliver Islamsk gift med sin mand osv
    om det er tilladt indenfor Islam at hun tager sin mands efternavn og skifter
    det ud med med sin fars efternavn. For jeg har hørt nogle steder at man ikke må
    og at en kvinde altid skal beholde sin fars efternavn men så har jeg os hørt at
    fordi man jo bliver gift i en ny familie og man så ligesom får en nummer to far så
    at man ligesom godt måtte tage hans. Men er stadig i tvivl så ville gerne spørger for
    at være sikker.

    Tak på forhånd

    • Redaktionen
      10/03/2024

      Asselamu alaikum, fred være med dig

      Tak for dit spørgsmål.
      Skift af efternavn er en kulturel tradition fra forskellige lande. Der er ikke nogen islamisk tradition eller regel for, at en kvinde skal ændre sit efternavn som følge af et ægteskab. Hun kan, som det også gælder manden, beholde sit navn som hun vil.

      Med venlig hilsen
      Redaktionen

  7. Alberte
    13/05/2024

    Hej

    Jeg er interesseret i at høre hvad koranen siger om næstekærlighed og om at blande sig med andre mennesker fra andre religioner.
    Skal man fx rette sig efter den danske lov selvom man er muslim?

    • Redaktionen
      02/10/2024

      Hej,

      Vi har en artikel om dette som du kan læse her.

      Mvh redaktionen

  8. Helle
    07/07/2024

    Hej med jer.
    I skriver at man er velkommen til at besøge en moske, men jeg kan ikke finde nogen liste over moskeer i Danmark. Kan I skrive sådan en? Jeg bor på Midtsjælland (Dianalund) og vil meget gerne besøge en moske.

  9. Luna
    22/08/2024

    Hej

    Jeg har et spørgsmål ift donor barn.
    Er det haram at få et donor barn som muslim?
    Det er jo et medicinsk indgreb.

    • Redaktionen
      02/10/2024

      Asselamu alaikum, fred være med dig.

      Islamisk ret er meget klar på dette område. Donor af sæd og/eller æg skal begge være gift dvs have indgået et ægteskab med hinanden for at den kunstige befrugtning er lovlig. Barnet vil derved have forældre der er gift og vil kende dem som om der var tale om en naturlig fødsel.

      Mvh redaktionen

  10. Viktorija
    22/09/2024

    Jeg har i mange år været i tæt bekendtskab med islam og muslimer. Har flere gange igennem mit liv tænkt på at konvertere til islam, men aldrig gjort det til en realitet. Jeg lever pånuværende tidspunkt efter visse standarter indenfor islam, men forestiller mig at det vil være vanskeligt for mig at leve 100% efter dem, hvis det bliver en realitet, at jeg konverter…
    Jeg har hertil nogle spørgsmål:
    1. Jeg er ryger, hvis jeg konverter, skal jeg så stoppe med at ryge?
    2. Jeg er en type som får det hurtigt varmt når jeg er i bevægelse, skal jeg som ny konvertit tildække mig efter islams retningslinjer (ikke vise hud)?
    3. Mine hverdage er hektiske og skiftende pga mit arbejde, hvad sker der hvis jeg ikke kan bede fem gange om dagen ?
    4. Jeg er opvokset med en gruppe muslimer, som jeg ser som mine brødre og de ser mig som en søster. Vil det være forbudt at hilse på dem/være i deres selskab ?
    5. Skal jeg have læst Koranen til punkt og prikke, for at blive muslim?
    6. Jeg træner rigtig meget i fitness og går meget op i at have en stærk, sund og feminin krop, skal jeg stoppe med det hvis jeg bliver muslim?

    NOTE FRA REDAKTIONEN: Spørgsmål der offentliggøres her kan være redigerede for at lægge vægt på de dele der kan have almen interesse og for at undgå personlige oplysninger.

    • Redaktionen
      02/10/2024

      Asselamu alaikum, fred være med dig,

      Mange tak for dine gode spørgsmål.

      At være muslim er en personlig kontrakt mellem en person og Gud. Hvor vidt man efterlever den er også en sag mellem en selv og Gud. Gud dømmer ikke kun efter de ydre handlinger men i lige så høj grad efter hvorfor man har handlet som man har gjort. I Koranen nævnes tro og handling som et par der ikke kan skilles ad. Vores måde at leve på, vaner, handlinger, valg og adfærd kommer af en kerne som er troen, det er hvad vi inderst inde tror på.

      Hvis man inderst inde er overbevist og gerne vil den vej som Islam viser, så tag skridtet. Det tager tid at ændre adfærd. Det er naturligt nok. Ligesom et håndværk eller et fagfelt tager tid at lære. Men hvis man ikke starter for alvor, kommer man ikke så langt.

      Den dag værdierne og ikke mindst forståelse af dem bliver stærkere kommer svarene og ændringen i adfærden helt af sig selv, uden at nogen behøver at belære eller fortælle om dem. Og det er i orden at det tager tid og forventes ikke fra dag et. Hellere mange små men konstante skridt i den rigtige retning end store pludselige ændringer. Det er en lære vi har fra Koranen og Profeten. Og det gælder ikke kun når man træder ind i Islam som ny muslim, det gælder hele livet når man ønsker at gøre sit forhold til Gud stærkere eller bruge Islam bedre og bedre i sit liv.

      Kort om dine konkrete spørgsmål.
      Vi har både en mental og en fysisk sundhed. Den mentale sundhed indebærer bl.a. at dække kroppen og undlade at udvise en adfærd der gør andre seksuelt interesserede. Det gælder både mænd og kvinder, og det gælder om både at passe på sin egen og andres mentale sundhed.
      At passe på sin fysiske sundhed betyder udover motion også at afstå fra stoffer, rygning, alkohol og alt muligt andet der direkte skader helbredet.

      Koranen er vigtig for at forstå Islam og dannelsen som muslim. Det er fint kun at studere oversættelsen til en start. Koranen har kun ganske få love og regler (ca. 1% af versene). Det meste af Koranen (99%) handler om hvem Allah er, hvad troen på Gud vil sige, hvad det er for et ansvar man som menneske skal stå til regnskab for og eksempler på troende og ikke-troende mennesker i historien. Alt sammen så man kan lære af det og bruge det her og nu i sit eget liv.

      Sammen med Koranen er bøn, faste og almisse en del af uddannelsen og dannelsen som muslim. Man kan starte med at lave de bøn på dagen der er mulige og så bestræbe sig på at gøre det bedre og bedre med tiden. Det samme gælder fasten, man kan starte med at faste de timer man kan klare og gradvist bliver bedre til det.

      Håber at det er til en smule hjælp.

      Mvh redaktionen

Skriv en kommentar

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*